znajdujesz się: Strona główna > Po pracy > Czerwone wino może przeciwdziałać próchnicy

Czerwone wino może przeciwdziałać próchnicy

23.02.2018

Czerwone wino może przeciwdziałać próchnicy

Badania uczonych z Hiszpanii sugerują, że zawarte w czerwonym winie polifenole mogą chronić jamę ustną przed szkodliwymi bakteriami

Już od dawna wiadomo, że substancje te obniżają między innymi ryzyko chorób serca oraz cukrzycy, ponieważ chronią one organizm przed szkodliwymi wolnymi rodnikami. Są też teorie, które przekonują, że dobroczynne działanie polifenoli wynika z ich wpływu na florę bakterii w jelitach.

Teraz okazuje się, że zawierają one również substancje zapobiegające próchnicy oraz chorobom dziąseł. Naukowcy z Madrytu i Walencji zbadali wpływ polifenoli występujących w czerwonym winie na bakterie streptococcus mutans. Jak się okazało, obecność tych związków zmniejsza zdolność przywierania tych drobnoustrojów do ludzkich komórek wewnątrz jamy ustnej, a co za tym idzie tworzenia chorobotwórczych kolonii.

Źródło: www.infodent24.pl