znajdujesz się: Strona główna > Po pracy > Europejczycy jedzą za mało warzyw i owoców

Europejczycy jedzą za mało warzyw i owoców

07.03.2017

Europejczycy jedzą za mało warzyw i owoców

Rusza szósta edycja kampanii edukacyjnej pod hasłem „5 porcji warzyw, owoców lub soku”

Polacy, z resztą podobnie jak pozostali Europejczycy, statystycznie spożywają za mało owoców i warzyw. Ich konsumpcja w 2016 roku wyniosła tylko ok. 280 g dziennie na osobę - alarmuje Barbara Groele, sekretarz generalny Stowarzyszenia Krajowa Unia Producentów Soków - organizatora kampanii.

Światowa Organizacja Zdrowia zaleca, aby dzienne spożywać minimum 400 gramów tych produktów, podzielonych na pięć porcji; jedną z nich może stanowić szklanka soku. Przykładowo mogą to być: jabłko, marchewka, 3-4 śliwki, sałatka owocowa, czy talerz zupy warzywnej. To i tak niewiele, bo najnowsze wytyczne dietetyków mówią już nie o pięciu, ale o siedmiu porcjach warzyw i owoców każdego dnia.

Źródło: www.infodent24.pl