znajdujesz się: Strona główna > Po pracy > Uczeni z McGill University w Kanadzie po...

Uczeni z McGill University w Kanadzie podeszli naukowo do pytania czy soki owocowe mogą powodować erozję zębów?

21.11.2018

Uczeni z McGill University w Kanadzie podeszli naukowo do pytania czy soki owocowe mogą powodować erozję zębów?

Dociekliwość Kanadyjczyków była powodem przeprowadzenia badań, których wynik był w zasadzie oczywisty, jednak chcieli oni uzyskać konkretne dane, w jakim stopniu kwasy i cukry zawarte w naturalnych sokach szkodzą ludzkim zębom

Zadanie polegało na zmierzeniu przy pomocy optycznego spektrometru emisji poziom wapnia i fosforu w sokach jabłkowym i grapefruitowym (po wypłukaniu nimi jamy ustnej). Próbki pobierano od zdrowych 20-latków oraz od osób w wieku powyżej 60 roku życia, nie posiadających własnych zębów. Następnie w próbkach mierzono ilość wapnia i fosforu.

Eureki nie było. Stwierdzono, że oba napoje mają kwasowość poniżej uznawanej za zdrową dla zębów. Po drugie, bez żadnych wątpliwości i sok jabłkowy i graperfuitowy prowadzą do procesu odwapnienia szkliwa, jeśli dieta zawiera ich duże ilości.

Źródło: www.infodent24.pl